|
Halderbergse horeca creëert leerwerkplekken
Vanaf 22 september gaan leerlingen van onze school aan de slag bij diverse horecazaken in Halderberge om praktijkervaring op te doen.
Dit project is een samenwerking tussen diverse horeca, het Markland College Oudenbosch en de Economische Koepel Halderberge. De aftrap vond vandaag plaats bij 't Veerhuis in Oud Gastel.
𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝗦𝘁𝗲𝗿𝗸 𝗛𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮 𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝘄𝗶𝗷𝘀 𝗛𝗮𝗹𝗱𝗲𝗿𝗯𝗲𝗿𝗴𝗲 Al ruim voor de coronacrisis, medio vorig jaar staken Tim Berendsen, directeur van Bovendonk en Michiel Maas, rector van het Markland College Oudenbosch de hoofden bij elkaar om pertinente leerwerkplaatsen in Halderberge te creëren.
Door in eigen gemeente meer en kwalitatief goede stageplaatsen te bieden is de horecabranche verzekerd van kwalitatief horecapersoneel in de toekomst. Door leerlingen in een vroege fase van hun opleiding al kennis te laten maken met de praktijk voorkom je uitstroom in een latere fase en bereid je toekomstige werknemers voor op het werkveld door ze kennis te laten maken met alle facetten van de branche waarin ze later werkzaam zullen zijn.
𝗛𝗮𝗹𝗱𝗲𝗿𝗯𝗲𝗿𝗴𝘀𝗲 𝗛𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮 𝘀𝗰𝗵𝗮𝗮𝗿𝘁 𝘇𝗶𝗰𝗵 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻𝗶𝘁𝗶𝗮𝘁𝗶𝗲𝗳 De coronacrisis is een domper op wat een mooi jaar voor de horeca had moeten zijn, maar laat tevens de noodzaak zien waarom er op de lange termijn in goed horeca-onderwijs in de regio moet worden geïnvesteerd. De unieke samenwerking tussen het onderwijs, Gemeente Halderberge, Economische Koepel Halderberge en diverse horecazaken waaronder: ’t Veerhuis, Conferentiecentrum Bovendonk Hoeven, Restaurant de Haard, 't Zusje, Brasserie Tivoli Oudenbosch, Hotel De Reiskoffer, Restaurant D'n Halder en diverse bakkerijen laat zien dat lokale ondernemers de noodzaak inzien van goed horeca-onderwijs en hier ook in willen investeren. De 25 leerlingen van de opleiding HBR ( Horeca, Bakkerij, Recreatie) lopen één dag per week, vijf weken lang mee per locatie en leren zo de verschillende facetten van de locaties én het vak kennen. Ze krijgen zo niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook in de bediening, op facilitaire afdelingen en andere operationele afdelingen zoals receptie. Dit zorgt er voor dat leerlingen in een vroeg stadium weten wat hun vakgebied inhoudt zodat ze hier in hun verdere opleiding juiste keuzes in kunnen maken. Bij een latere MBO-opleiding zoals De Rooi Pannen of Curio in hetzelfde werkveld zijn deze leerlingen sneller geneigd een stage te lopen bij één van de samenwerkende horecazaken door de eerdere ervaringen met deze bedrijven. Zo vormen we samen het talent van de toekomst en binden we deze leerlingen aan de gemeente.
𝗡𝗼𝗼𝗱𝘇𝗮𝗮𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗛𝗮𝗹𝗱𝗲𝗿𝗯𝗲𝗿𝗴𝗲 𝗮𝗹𝘀 𝘁𝗼𝗲𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵 𝗿𝗲𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲 De samenwerking heeft als doel toekomstige werknemers aan Halderberge en de regio binden. Als toeristisch recreatieve gemeente heeft Halderberge de ambitie om bij de topbestemmingen in Nederland te behoren voor dagrecratie, korte vakanties en gezinsvakanties in eigen land. Daar hoort een sterke horeca bij. Door deze samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren, leggen we een sterke fundering onder de verblijfseconomie in Halderberge.
|