• Lezing wereldliteratuur

Lezing wereldliteratuur

Donderdag 2 maart was Bas Jongenelen te gast op onze school. In het kader van profilering vwo gaf hij een lezing aan de leerlingen van OGA4, 5 en 6.

Jongenelen studeerde af op Werther Nieland van Gerard Reve en promoveerde in 2019 op humor in de vroegmoderne Nederlanden. Hij werkte als docent Nederlands aan het Johan de Witt-gymnasium te Dordrecht. Tegenwoordig werkt hij als docent aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, waar hij Nederlandse letterkunde doceert.

Jongenelens romans hebben vaak een sterk experimenteel karakter, waar hij als dichter juist een voorkeur heeft voor het klassieke sonnet. Zowel zijn proza als zijn poƫzie wordt getekend door een milde maar eigenzinnige, soms zelfs absurdistische humor en een sterk relativeringsvermogen.

Naast boeken onder louter zijn eigen naam publiceerde Jongenelen de nodige titels met andere schrijvers en stelde hij verschillende verzameldichtbundels samen. Jongenelens wetenschappelijke oeuvre richt zich veelal op verschillende aspecten van de Nederlandse literatuurgeschiedenis.