• Profielen beroepsgerichte leerwegen kader en basis

Profielen beroepsgerichte leerwegen kader en basis

Profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
In het profiel Bouwen, Wonen en Interieur maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak. In het beroepsgerichte profielvak leer je de basisvaardigheden en basiskennis van timmeren, metselen, schilderen en ontwerpen. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman. Wel ontdek je of je dit profiel leuk vindt en of je er mee verder wilt in de keuzevakken. In die keuzevakken kun je je verdiepen in een onderdeel, zoals bijvoorbeeld metselen, meubelmaken en interieurontwerp. Als je het profiel BWI kiest, moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask1)

Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)
In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zef maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal. Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen, zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.Als je het profiel PIE volgt moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask 1).

Profiel Zorg en Welzijn (Z&W)
Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Dan kies je voor het profiel Zorg en Welzijn. Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en beschikken over veel doorzettingsvermogen komen ook goed van pas. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat! Met je diploma Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek. Kies je voor het profiel Z&W, dan moet je in elk geval ook examen doen in biologie en wiskunde.

Profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Het beroepsgerichte profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maak je kennis met alle facetten van deze industrie. Je leert koken voor gasten, maaltijden serveren, brood en taart bakken en activiteiten organiseren voor mensen, bijvoorbeeld tijdens hun vakantie.Na het beroepsgerichte profielvak kun je je in een van de richtingen specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het mbo.
Kies je voor HBR, dan moet je ook examen doen in de vakken economie en wiskunde.