• 'Hoe was het vandaag op het internet?'

'Hoe was het vandaag op het internet?'

Mediawijs worden, zijn en blijven:Tieners en (sociale) media, hoe blijven ze nog bij de les?'  was deze week het thema op de door de oudercommissie vwo/havo en oudercommissie mavo/beroepsgerichte leerwegen georganiseerde thema-avond voor ouders.

Freek van der Giesen van Bureau Jeugd en Media vertelde de ouders onder meer dat jongeren mediavaardig zijn, maar dat dat nog niet wil zeggen dat ze ook mediawijs zijn. "Kinderen zijn technisch vaardiger, proberen meer en durven fouten te maken. Ouders overzien gevolgen van mediagedrag door kennis, overzicht en ervaring." 

De ouders werd deze avond een aantal tips aangereikt. Freek van der Giesen:"Maak samen regels en grenzen en herinner kinderen eraan. Zorg voor bewustwording en wijs op online gevaren en risico's. Bespreek met je kinderen wat normen en waarden zijn: wat je offline niet doet, doe je ook online niet. Ik zeg altijd: Stel jezelf de vraag of je wat je wilt publiceren, ook aan je oma zou laten zien of lezen."
Ook op de lijst met tips: Ga voor positief mediagebruik i.p.v. leeg mediagebruik, inspireer - "Praat ook over de leuke kanten." -, stimuleer (media) talent en stuur (blijf praten en vragen stellen: 'Hoe was het op het internet vandaag?').
Freek van der Giesen:"En probeer niet te veel vast te houden aan een tijd die de kinderen van nu niet hebben meegemaakt, ga met de tijd mee."
> Voor meer informatie: website Bureau Jeugd en Gezin met > Tips voor ouders en leerlingen