• Technasiasten aan de slag voor duurzame tuinen

Technasiasten aan de slag voor duurzame tuinen

In het kader van de Week van de Duurzaamheid overhandigde wethouder Frits Harteveld van de gemeente Halderberge donderdag 12 oktober aan onze tweedejaars van het Technasium de opdracht ‘Ontwerp een zo duurzaam mogelijke tuin, waarbij rekening wordt gehouden met materiaalgebruik, onderhoud, (her)gebruik van water, plantenkeuze, enz. En, niet in de laatste plaats, met het gegeven dat de duurzame tuin ook heel mooi, comfortabel en aantrekkelijk is voor dieren (vogels, vlinders enz.)’.

Het klimaat verandert… we merken nu al dat er meer extreme regenbuien, langdurige natte periodes en periodes van droogte en hitte zijn. Dit heeft grote gevolgen, denk maar aan de riolering, waterberging, maar ook bodemdaling als gevolg van droogte. Iedereen – gemeente, bedrijven en inwoners – moet een steentje bijdragen om deze gevolgen de baas te blijven.
Tegenwoordig worden tuinen steeds meer verhard omdat het dan zo lekker onderhoudsarm is. Echter, deze tuinen hebben ook veel nadelen. Tussen de tegels groeit onkruid en dat mag niet meer met gif bestreden worden. Heel vaak zie je dat er mooie natuurstenen tegels worden gebuikt uit verre oorden (bijvoorbeeld Chinees hardsteen). Dit is natuurlijk niet duurzaam. Daarnaast kan het water niet meer de grond intrekken, waardoor er sneller wateroverlast ontstaat …

De gemeente Halderberge werkt met verschillende partners aan duurzaamheid. Blom Hoveniers is er één van en onze technasiasten gaan nu, als zijnde tuinontwerper bij Blom Hoveniers, aan de slag; in december zullen de leerlingen hun ontwerpen voor een duurzame tuin presenteren.

> In beeld