• Gouden Schoolkantine Schaal!

Gouden Schoolkantine Schaal!

Op onze school leren de leerlingen over gezond eten en kiezen en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar.

Het Markland College Oudenbosch heeft een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling van onze kantine en onze automaten gezond is.

Op onze school leren de leerlingen over gezond eten en kiezen en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar. Om deze reden werken we op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.

We krijgen het predicaat ‘Zilveren Kantine’ van het voedingscentrum.

Wat betekent het predicaat ‘Zilveren kantine’?:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 60% uit betere keuzes.
  • We bieden minstens groente of fruit aan, en de aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze
Wat is er nog meer voor onze leerlingen in de ‘Zilveren kantine’?

Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes. De kantine hanteert drie uitstralingspunten:
Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod en staan alleen de betere keuzes. Dat geldt ook voor de automaten. En als er eten of drinken wordt aangeboden bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes
De kantine stimuleert water drinken. In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden onze leerlingen een gratis watertappunt.


Het Markland Oudenbosch werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine.
Samen met onze cateraar/kantinemedewerker zullen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan de directie.
Onze ambitie voor het komend schooljaar 2019-2020 is, voldoen aan de richtlijnen van het predicaat ‘Gouden Kantine’.