Beroepsgerichte leerwegen
Leerlingen van de beroepsgerichte leerwegen (kader en basis) krijgen les in een eigen leshuis, voorzien van goed ingerichte werkplekken. Hier worden zij voorbereid op hun mbo-vervolgopleiding. In de bovenbouw (klas 3 en 4) kiezen zij een beroepsgericht profiel, dat altijd een combinatie van theorie en praktijk is.
Welke profielen zijn er?
Het beroepsgerichte profiel bestaat uit algemene vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en keuzevakken. Door deze opzet sluiten de beroepsgerichte programma’s in het vmbo perfect aan op de laatste ontwikkelingen in het beroepsveld en vervolgopleidingen.
- Bouwen, Wonen en Interieur
- Produceren, Installeren en Energie
- Zorg en Welzijn
- Horeca, Bakkerij en Recreatie
Profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
In dit profiel maken leerlingen kennis met het volledige bouwproces: van ontwerp tot oplevering, van fundering tot dak. Het beroepsgerichte profielvak biedt de basiskennis en -vaardigheden van timmeren, metselen, schilderen en ontwerpen. Daarmee laten we leerlingen kennismaken met beroepen zoals metselaar of timmerman hen aanspreken. In de keuzevakken kunnen ze zich verder verdiepen in specifieke onderdelen, zoals meubelmaken of interieurontwerp. Leerlingen die kiezen voor BWI doen altijd examen in wiskunde en natuurkunde (nask1).
Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)
In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Leerlingen ontdekken hoe installaties en producten in elkaar zitten aan de hand van technische tekeningen. Ze leren zelf zowel 2D- als 3D-tekeningen maken en werken met verschillende materialen. Van een elektriciteitsnetwerk tot een waterleiding, van een badkamer tot een vuurkorf uit metaal. Na een breed basisprogramma kunnen ze zich verder specialiseren in installatietechniek, elektrotechniek of metaalbewerking, of kiezen voor een breder programma. Leerlingen die kiezen voor het profiel PIE doen altijd examen in wiskunde en natuurkunde (nask1).
Profiel Zorg en Welzijn (Z&W)
Leerlingen die later een beroep willen uitoefenen waarmee ze klaarstaan en zorgen voor een ander, die graag én goed met mensen omgaan, kiezen voor het profiel Zorg en Welzijn. Naast vaktheorie werken we ook aan geduld, goed kunnen luisteren en doorzettingsvermogen. Ook als leerlingen dit nog niet goed beheersen, leren ze hiet hier wel! Met een diploma Zorg en Welzijn stromen leerlingen door naar een vervolgopleiding in de zorgsector, welzijnswerk, uiterlijke verzorging, horeca, facilitaire dienstverlening, toerisme, sport of laboratoriumtechniek. Bij keuze voor het profiel Z&W doen leerlingen altijd examen in biologie en wiskunde of mens en maatschappij.
Profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie biedt leerlingen een brede kennismaking met de gastvrijheidsindustrie. Hier leren ze koken voor gasten, maaltijden serveren, brood en taart bakken en activiteiten organiseren, bijvoorbeeld voor vakantiegangers. Na dit beroepsgerichte profielvak kunnen leerlingen zich verder specialiseren of een brede mbo-opleiding volgen. Bij keuze voor het profiel HBR doen leerlingen altijd examen in economie en wiskunde.