Vanaf 22 september gaan leerlingen van onze school aan de slag bij diverse horecazaken in Halderberge om praktijkervaring op te doen.
Dit project is een samenwerking tussen diverse horeca, het Markland College Oudenbosch en de Economische Koepel Halderberge. De aftrap vond vandaag plaats bij 't Veerhuis in Oud Gastel.
๐ฃ๐ฟ๐ผ๐ท๐ฒ๐ฐ๐ ๐ฆ๐๐ฒ๐ฟ๐ธ ๐๐ผ๐ฟ๐ฒ๐ฐ๐ฎ ๐ข๐ป๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐๐ถ๐ท๐ ๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐ฟ๐ด๐ฒ
Al ruim voor de coronacrisis, medio vorig jaar staken Tim Berendsen, directeur van Bovendonk en Michiel Maas, rector van het Markland College Oudenbosch de hoofden bij elkaar om pertinente leerwerkplaatsen in Halderberge te creรซren.
Door in eigen gemeente meer en kwalitatief goede stageplaatsen te bieden is de horecabranche verzekerd van kwalitatief horecapersoneel in de toekomst. Door leerlingen in een vroege fase van hun opleiding al kennis te laten maken met de praktijk voorkom je uitstroom in een latere fase en bereid je toekomstige werknemers voor op het werkveld door ze kennis te laten maken met alle facetten van de branche waarin ze later werkzaam zullen zijn.
๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐ฟ๐ด๐๐ฒ ๐๐ผ๐ฟ๐ฒ๐ฐ๐ฎ ๐๐ฐ๐ต๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ ๐๐ถ๐ฐ๐ต ๐ฎ๐ฐ๐ต๐๐ฒ๐ฟ ๐ถ๐ป๐ถ๐๐ถ๐ฎ๐๐ถ๐ฒ๐ณ
De coronacrisis is een domper op wat een mooi jaar voor de horeca had moeten zijn, maar laat tevens de noodzaak zien waarom er op de lange termijn in goed horeca-onderwijs in de regio moet worden geรฏnvesteerd. De unieke samenwerking tussen het onderwijs, Gemeente Halderberge, Economische Koepel Halderberge en diverse horecazaken waaronder: โt Veerhuis, Conferentiecentrum Bovendonk Hoeven,ย Restaurant de Haard, 't Zusje, Brasserie Tivoli Oudenbosch, Hotel De Reiskoffer, Restaurant D'n Halder en diverse bakkerijen laat zien dat lokale ondernemers de noodzaak inzien van goed horeca-onderwijs en hier ook in willen investeren. De 25 leerlingen van de opleiding HBR ( Horeca, Bakkerij, Recreatie) lopen รฉรฉn dag per week, vijf weken lang mee per locatie en leren zo de verschillende facetten van de locaties รฉn het vak kennen. Ze krijgen zo niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook in de bediening, op facilitaire afdelingen en andere operationele afdelingen zoals receptie. Dit zorgt er voor dat leerlingen in een vroeg stadium weten wat hun vakgebied inhoudt zodat ze hier in hun verdere opleiding juiste keuzes in kunnen maken. Bij een latere MBO-opleiding zoals De Rooi Pannen of Curio in hetzelfde werkveld zijn deze leerlingen sneller geneigd een stage te lopen bij รฉรฉn van de samenwerkende horecazaken door de eerdere ervaringen met deze bedrijven. Zo vormen we samen het talent van de toekomst en binden we deze leerlingen aan de gemeente.
๐ก๐ผ๐ผ๐ฑ๐๐ฎ๐ฎ๐ธ ๐๐ผ๐ผ๐ฟ ๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐ฟ๐ด๐ฒ ๐ฎ๐น๐ ๐๐ผ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐๐๐ถ๐๐ฐ๐ต ๐ฟ๐ฒ๐ฐ๐ฟ๐ฒ๐ฎ๐๐ถ๐ฒ๐๐ฒ ๐ด๐ฒ๐บ๐ฒ๐ฒ๐ป๐๐ฒ
De samenwerking heeft als doel toekomstige werknemers aan Halderberge en de regio binden. Als toeristisch recreatieve gemeente heeft Halderberge de ambitie om bij de topbestemmingen in Nederland te behoren voor dagrecratie, korte vakanties en gezinsvakanties in eigen land. Daar hoort een sterke horeca bij. Door deze samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren, leggen we een sterke fundering onder de verblijfseconomie in Halderberge.